forum davc.nl
http://forum.davc.nl/

2e accu
http://forum.davc.nl/viewtopic.php?f=16&t=6082
Pagina 1 van 3

Auteur:  GMC'88 [ 10 jul 2010 20:10 ]
Berichttitel:  2e accu

Hoi ,

Ik heb wederom een vraag .
Wie weet waar de 2e accu word geplaats bij een GMC vandura 2500??

Alvast bedankt voor de tips .

Groetjes Maurice :twisted:

Auteur:  EDWIN [ 10 jul 2010 20:34 ]
Berichttitel:  Re: 2e accu

Waar er plaats is.

Auteur:  knapestaart [ 10 jul 2010 20:38 ]
Berichttitel:  Re: 2e accu

Onder de bedbank? Achterin bij 't spatbord? ;)

Auteur:  GMC'88 [ 10 jul 2010 21:42 ]
Berichttitel:  Re: 2e accu

en hoe zou ik die dan moeten aansluiten ?
zodat ik dus zonder problemen als ik op de camping sta tv of cd kan luisteren zonder dat ik leeg kom te staan ?

gr. maurice

Auteur:  GMCGreg [ 10 jul 2010 21:43 ]
Berichttitel:  Re: 2e accu

staat al ergens op het forum met een link na een site 8)
ff zoekfunktie gebruiken

Auteur:  starcraft 1987 [ 10 jul 2010 21:56 ]
Berichttitel:  Re: 2e accu

B.v hier viewtopic.php?f=10&t=2744&start=15

Of http://members.home.nl/teeviertje9/t4-1a1.htm

Groeten

Auteur:  GMC'88 [ 10 jul 2010 22:07 ]
Berichttitel:  Re: 2e accu

oke ......dit gaat me iets tever boven mij pet vandaan, dus moet maar eens kijken of ik er hulp bij kan krijgen .
dus iemand die zich geroepen voelt hoor ik graag .

gr maurice :twisted:

Auteur:  dree [ 12 jul 2010 20:52 ]
Berichttitel:  Re: 2e accu

Afhankelijk van wat je ermee wilt, zet je de accu waar er plaats is, laag van wege gewicht, en dichtbij de grootste verbruiker, ivm korstluiting en warmte in de kabel. Als je vaak en snel wilt opladen, zet je hem dichtbij de dynamo.

Zoek een stabiele, vocht en vorstarme plaats (accu houdt niet van kou)

en inderdaad kun je dagen vullen met lullen over splitters, relais en moeilijke 60A schakelaars.

Neem gewoon een zwaar relais, dat oplaadtvia de spanningsregelaar (direct van dynamo geeft full power maar ook de zwaarste stroom 12Vx130A=1560 Watt , Zou betekenen dat je kan volstaan met 1,5mm2.

De technici gaan je nu uitleggen waarom dat niet voldoende is.....

Succes, dree

Auteur:  Cor [ 12 jul 2010 22:38 ]
Berichttitel:  Re: 2e accu

dree schreef:
12Vx130A=1560 Watt , Zou betekenen dat je kan volstaan met 1,5mm2.

De technici gaan je nu uitleggen waarom dat niet voldoende is.....

Succes, dree
Ahhhhhhhhh, dat is een uitdaging , Dree, en ik stink erin:
die 1,5 mm2 is dus laaaaaaaaaaaaaang niet genoeg, want de draad doorsnede is niet afhankelijk van het vermogen wat er door gaat, maar van de stroom, en zoals je al zegt, die kan tot 130 A zijn.
In een huis installatie heb je 2,5 mm2 nodig voor 16 Ampere, dus reken maar uit.
Over naar de volgende techneut :)
Cor

Auteur:  knapestaart [ 12 jul 2010 22:55 ]
Berichttitel:  Re: 2e accu

Belastbaarheid van koperdraad, 3A per mm2.... Aangezien je nooit een compleet lege accu hebt, zal je die 130A laadstroom nooit halen...

Installatiedraad 6A per mm2...

3A per mm2 is vrij laag maar een veilige marge...

Auteur:  starcraft 1987 [ 13 jul 2010 17:34 ]
Berichttitel:  Re: 2e accu

Koper-installatiedraad is hetzelfde dus de 3 en 6 ampere per mm2 gaat niet op en dan nog is de omgevingstempratuur een meespelende factor :wink:

Voor een huis-installatie die afgezekerd is op 16 ampere MAG je ook uitvoeren in 1.5mm2 :wink: Mits dit uitgevoerd wordt in KABEL

Groeten

Auteur:  Cor [ 13 jul 2010 18:12 ]
Berichttitel:  Re: 2e accu

Om even verder af te dwalen: in Duitsland wordt alle installatie draad [massief] uitgevoerd in 1,5mm2 en afgezekerd met 16A

Met kabel bedoel je denk in litze?

En in Engeland wordt een ringcircuit van 2,5mm2 afgezekerd met 30 A. en een spur met 20.

Dus wat is wijsheid?
Er zijn nogal wat verschillen, en natuurlijk is koeling ook nog een factor [onderaards/bovenaards]
Cor

Auteur:  franky [ 13 jul 2010 18:17 ]
Berichttitel:  Re: 2e accu

ach P=UXI of I kwadraat * R



vermogen (P) stroom (I) en spanning (U) hebben met elkaar te maken, tja kan er ook niks aan doen

maar om 130 Amp door een draadje van 1,5 vind ik wel erg spannend, of je moet een tweede kachel erbij willen hebben.

grtzzzzzz

Auteur:  franky [ 13 jul 2010 18:34 ]
Berichttitel:  Re: 2e accu

Om een veilige elektrische installatie te verkrijgen, is het van groot belang dat de draad doorsnede goed is gekozen.
Het spanningsverlies (je wilt op het eind toch wel wat over houden) mag voor 12 volt gelijkspanning installaties, maximaal 5 % bedragen.

Om de draad doorsnede te berekenen, gebruiken we de volgende formule.
2 x de lengte (heen en terug) x stroomsterkte x soortelijke weerstand van koper / maximale spanningsverlies,
bv. lengte 3 meter met 1560 Watt belasting en 12 Volt installatie.
Eerst de stroomsterkte van de belasting berekenen, vermogen / spanning = stroomsterkte, 1560 / 12 = 130 A
Dan het maximale spanningsverlies 5% van 12 Volt, 12 x 0,05 = 0,6 Volt.
De formule: 2 X 3 X 130 X 0,0175 / 0,6 = 8,20 mm2
De te gebruiken draad doorsnede zal dus 10 mm2 zijn.

kijk wel uit met gelijkspanning, je zal niet de eerste zijn waarvan de chevy van afbrand door verkeerde keuze materiaal, dus deugelijk monteren en goed afzekeren is mijn advies.

Auteur:  knapestaart [ 13 jul 2010 19:09 ]
Berichttitel:  Re: 2e accu

:mrgreen:

Koperdraadtabel

Pagina 1 van 3 Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/